Advarsel: det kan blive lidt nørdet
For tre uger siden var jeg i regi af mit arbejde som PhD-studerende af sted på workshop/konference på CBS. Som jeg skrev her, var det på "invite only", så jeg var utrolig glad for at komme med på et afbud, for det var vitterligt nogle af de allerstørste hoveder inden for mit felt, der var samlet. Af de repræsenterede universiteter kan nævnes KU, CBS og AU (selvfølgelig!), Barcelona, Milano, Oxford, Stanford, Columbia, Yale og Harvard.
Spy shot af alle de kloge hoveder
Jeg lovede Signe og Julia at skrive lidt om konferencen, men først må jeg hellere fortælle lidt om, hvad det vil sige at være PhD-studerende.
Der findes tre forskellige "ordninger", man kan komme ind på. Den mest kendte er den, hvor man bliver optaget på baggrund af 5 års studier (bachelor + kandidat) og derefter er PhD-studerende i 3 år (5+3 ordningen). Den "omvendte" er 3+5 ordningen, hvor man starter på sit PhD-projekt allerede efter ens bachelor og dernæst er PhD-studerende i 5 år. Den er vist temmelig sjældet brugt - tror mest, at det er inden for de naturvidenskabelige fag. Den ordning, jeg er på, hedder 4+4 og betyder, at da jeg blev optaget, manglede jeg et år af min kandidatuddannelse og nu skal være PhD-studerende i 4 år. Efter 2 år får jeg min kandidatgrad og bliver "rigtig ansat" af universitetet og får "rigtig" løn - lige nu får jeg SU og en mindre løn af universitetet.
Og jeg glæder mig til om 2 år! For så køber jeg denne taske og kan kalde mig selv cand.merc.jur!
cand.merc.jur-uddannelsen er en erhvervsjuridisk uddannelse. Jeg kan ikke blive advokat, som hvis jeg havde været cand.jur, men til gengæld kan jeg regne :) (for min uddannelse har bestået af 50 % juridiske fag og 50 % økonomiske)
Af sted til konference - skulle med bussen lidt i seks, gaaaaab! / Er en hat til at finde vej,
men det lykkedes mig da at finde fra hotellet til CBS
Overordnet set handlede den om emner, der relaterer sig til corporate governance (god selskabsledelse) og de problematikker, der er en udløber af finanskrisen. Eksempelvis kortsigtethed hos ledelse og investorer, "typen" af ejerskab (spredt ejerskab, familie- eller fondseje og lignende) og de omkostninger, der er forbundet med at monitorere ledelsen (så de ikke laver ballade). Nu tænker nogen sikkert "shit, det er nørdet!". Jeps, det er det også, men sådan er det at forske, og vi kan lide fordybelsen, nørderiet og de teoretiske diskussioner :)
Morgenmaden på hotellet - kunne jeg godt vænne mig til / Lagkagehuset fik lov at stå for aftensmaden hjem i toget
Som altid må I bare sige til, hvis I har spørgsmål til det at være PhD-studerende. Det er - indrømmet - et noget specielt job, der kræver temmelig stor selvdisciplin, men det er simpelthen perfekt for mig lige nu, hvor lille D stadig er temmelig lille.
Det er altid enormt fint at komme lidt om bag ved det kreative og facaden, så jeg synes det er spændende læsning.
SvarSletNu arbejder jeg selv på et universitet, så jeg synes det var interessant og ikke spor nørdet at høre lidt mere om feltet du skriver PhD indenfor. :)
Og i øvrigt synes jeg slet ikke du skal underspille hverken "at kloge sig" og "advarsel det kan blive nørdet". Jeg foretrækker blogs, hvor der også er plads til substans og andet end kreadims. Men min oplevelse er, at det er sjældent sådan nogle indlæg kaster kommentarer af sig, fordi det stikker lidt ud fra bloggens generelle emnefelt, og det synes jeg egentlig er lidt en skam. :)
SletKære kære Maiken
SletTusinde tak for den kommentar - den gjorde godt nok min dag en hel del bedre. Det er lidt mærkeligt, men sommetider føler jeg lidt, at jeg er nødt til at "undskylde" for at arbejde som forsker. Ikke mere! :)
Mange hilsner fra Marina
Det er dejligt at gøre andre menneskers dag bedre. :)
SletDer er slet ingen grund til undskyldninger. Jeg synes du skal være stolt af det du laver, og bruge din blog præcis som du vil - helt uagtet kommentarer eller ej. Lige nu arbejder jeg tæt på forskningsmiljøet (som AC fuldmægtig) og synes PhD. er mindst lige så almindeligt et arbejde som alt muligt andet. Der er jo mange facetter i arbejdet. Jeg synes evnen til at administrere et flerårigt forløb (de der kan) og at blive kompetent til at undervise da er rigtig gode kompetencer at erhverve sig ved siden af forskningen. Og tænk sig, i dag fandt jeg så ud af at der både er noget som også hedder 3+5 og 4+4 ordninger. Så blev jeg da også lidt klogere. ;)
Ja, dem, der tror, at PhD'er "bare" sidder og forsker på pinden, tager temmelig meget fejl :)
SletAltid rart at lære nyt :) Vil helt bestemt fortsætte med at fortælle om arbejdet/livet som PhD-studerende, for det lader til, at det lidt er en lukket verden, få ved så meget om...
Hvor er det virkelig et godt indlæg, som virkelig fortæller godt om, hvad det egentlig er, du foretager dig som PhD-studerende. Og nej, du skal virkelig ikke undskylde for at arbejde som forsker - det er jo bare sejt! :)
SvarSletTak for din søde kommentar, Simone! Den der PhD-verden kan godt være lidt mystisk, så rart at fortælle lidt om, hvad det egentlig er, "vi" laver...
SletMarina, dejligt at få lidt flere detaljer. Fx vidste jeg ikke, at du var på 4+4 ordningen eller, at du læser Cand.merc.(jur.). Jeg er selv en nørd, og jeg elsker at være nørdet. Det kommer nok bare ikke så meget frem på bloggen i det daglige. Som jeg har skrevet til dig tidligere, så overvejer jeg selv en PhD - dog en erhvervs-PhD - og har egentlig altid haft i tankerne, at jeg muligvis skulle den vej en dag. Men der er en del overvejelser, der skal gøres inden, som jeg vil spare dig for her. Dem kan du måske få en anden dag i en privat mail :)
SvarSletBliv endelig ved med at berette på denne front også - det er spændende at følge med i og en kæmpe del af dig.
Knus og god aften til dig og familien
Vi nørder burde gøre samlet trop! :) Du må endelig skrive en mail, hvis der er noget, du vil spørge om. Om ikke andet kan jeg sætte dig i forbindelse med andre erhvervs-PhD'er.
SletTak, hvor er du sød! I lige måde!